Centrul de Asistenţă pentru Autorităţile Publice
Istorii de succes
În cadrul politicii sale externe deschise către cooperare cu toate instituţiile din domeniu, in 2011 OIM a stabilit parteneriatul cu ONG-ul ProRuralInvest.


În baza acordului de colaborare OIM-ProRuralInvest, OIM a referit beneficiarii programului de Reintoarcere şi Reintegrare Voluntară Asistată pentru a participa la cursurile de instruire în domeniul deschiderii propriei afaceri in cadrul proiectului "Suport in utilizarea remitentelor pentru crearea noilor afaceri si a locurilor de munca" finanțat de către Uniunea Europeană și co-finanțat de către Cooperarea Cehă pentru Dezvoltare, și implementat de Caritas Republica Cehă în parteneriat cu ONG ProRuralInvest. "

Următoarele istorii de succes prezintă bune practici de învăţat:


Afacere cu ouă și carne de prepeliță în propria curte

Mihail Bugai are 24 de ani și este originar din satul Șuri, raionul Drochia. La vârsta la care mulţi tineri încă se gândesc care ar fi cel mai bun drum în viață, Mihail știe deja ce are de făcut. Pasiunea lui Mihail pentru prepelițe l-a determinat să creeze o mini-fermă de prepelițe, o afacere profitabilă care generează bani din comercializarea ouălor și cărnii de prepeliță.

Deşi are studii superioare în domeniul agroecologiei și tehnologiilor agricole, a trebuit să o ia de la capăt: "Primele informaţii despre creșterea prepelițelor le-am acumulat prin intermediul internetului, am citit multe despre tehnologia de creștere a prepelițelor, am avut ocazia să vizitez și câteva ferme de prepelițe, unde crescători experimentaţi și-au împărtășit experiența".

Despre modalităţile de administrare și lansare a unei afaceri, Mihail a fost informat în cadrul proiectului "Suport în Utilizarea Remitențelor pentru Crearea Noilor Afaceri și a Locurilor de Muncă". Frecventând cursul de instruire "Cum să inițiezi o afacere" Mihail s-a documentat cum se planifică o afacere eficientă; a beneficiat de asistență din partea proiectului la înregistrarea gospodăriei țărănești, i-a fost elaborat un plan de afaceri și a fost asistat în procesul de realizare a investiției.

Pentru a iniţia afacerea, Mihail a investit 120 mii lei, bani câștigați de tatăl lui care muncește de câțiva ani, ca și mulți alți moldoveni, în Rusia. "Fiind pasionat de creşterea prepelițelor, planificam să inițiez o afacere. Îmi doream să fac orice pentru ca familia să fie integră și ca tatăl să nu fie nevoit să plece la muncă peste hotare, să se bucure de oportunitatea investirii banilor câștigați într-o afacere, care să genereze bani suficienți pentru întreținerea familiei" a menționat Mihail.

La început antreprenorul a construit încăperile necesare pentru creșterea prepelițelor, care corespund tuturor cerinţelor și a procurat un incubator. A avut ambiţii mari, important era să extindă mini-ferma de prepelițe. Beneficiind de un suport financiar, în valoare de 300 mii lei în cadrul Programului Național de Abilitate Economică a Tinerilor, a procurat alte două incubatoare și cuștile necesare pentru creșterea prepelițelor.
"Am decis să cresc prepelițe deoarece investiția inițială nu este una mare, iar procesul lor de maturizare este rapid şi-ţi poţi recupera investiția destul de repede", precizează Mihail.

Mihail și alţi crescători de prepelițe din raionul Drochia fiind perseverenţi au înființat Asociația crescătorilor de prepelițe "AGROCOM", prima de acest gen din Republica Moldova. Asociația catalizează activitățile private în sectorul rural, dezvoltă aptitudinile antreprenoriale, și consolidează membrii acesteia pentru atragerea investițiilor ce impulsionează creșterea prepelițelor în Republica Moldova.

În anul 2012 tânărul a beneficiat de oportunitatea unei vizite de studiu în România organizată cu suportul proiectului. În cadrul acesteia a cunoscut antreprenori care gestionează afaceri în diverse domenii, fapt ce a contribuit la îmbunătățirea abilităților lui antreprenoriale.

La moment mini-ferma este structurată pe spaţii predestinate: camera incubatoarelor, o alta unde se cresc puii de până la 21 zile, camera tineret - cu păsări de 21 - 42 de zile și camera pentru prepeliţe ouătoare. Efectivul de prepelițe este 3.000 de păsări fiind unul fluctuant în funcție de cererea pieței.

"Am realizat că creşterea prepeliţelor nu este o muncă uşoară. Mă trezeam şi la ora 4 pentru a verifica temperatura aerului şi a observa păsările. Sunt mulţumit că afacerea merge bine, și în mod deosebit mă bucur că aceasta este gestionată de toți membrii familiei atât de părinți cât și frate" a conchis Mihail.

 

Fermă de bovine și porcine din Floreni, r-l Anenii-Noi

Dorindu-și din totdeauna să fie proprietari ai unei gospodării mari, Iurie Golovco și soția sa Irina, din satul Floreni, raionul Anenii-Noi au hotărât să întemeieze o fermă de bovine și porcine. Acest lucru le-a reuşit. Ajutaţi de fiica lui Iurie ce stă mai bine de 3 ani în SUA, dar și susținuți de ONG "ProRuralInvest" au pus temeliile unei gospodării procurând 50 de vaci mulgătoare.

Au avut succes, pe parcursul anului 2013 au extins şeptelul de la 50 la 145 de vaci mulgătoare. Numărul de bovine a crescut în urma procurărilor efectuate dar și din reproducție.
Fondatorii nu s-au așteptat la o evoluţie atât de fulminantă. Ei spun că nu au planificat să-și asume o responsabilitate atât de mare, dar între timp au înțeles că sunt la locul potrivit în momentul potrivit pentru a investi în extinderea fermei. La fermă sunt crescuţi şi 300 de porci.
Produsele societății "Agromediu-Prim" SRL sunt foarte căutate. Laptele le este procurat la un preţ bun, ei având posibilitatea de a alege un cumpărător ce propune prețuri mai mari. Cel mai bun preţ l-a oferit compania LAPMOL care achiziţionează tot laptele produs.
Succesul antreprenorilor este determinat în mare parte de strategia managerială pe care au aplicat-o fondatorii, investind primele venituri, în primul rând în extindere. Aceștia au procurat utilaj de preparare a nutrețurilor. Moara macină porumb, grâu, orz și alte cereale, din care se produc nutreţuri combinate pentru animale. Această raţie furajeră a permis creşterea cantităţii laptelui muls de la o vacă de la 5 la 25 litri pe zi. A crescut semnificativ şi grăsimea laptelui dar şi gama de substanţe minerale.
Purceii sunt vânduți cât ai clipi din ochi întreprinderilor prelucrătoare şi sătenilor. Creșterea animalelor este asistată de către un tehnolog și medic veterinar care monitorizează procesul de două ori pe zi.
Antreprenorii planifică o dezvoltare continuă deoarece cererea este în creştere, iar potenţialul de producere a fermei nu este nici pe departe epuizat. O confirmă şi experienţa crescătorilor de bovine din ţara vecină. Ana Stegariova, tehnologul întreprinderii a avut ocazia să meargă în o vizită de studiu în Romania unde a vizitat mai multe ferme de bovine care au aplicat tehnologii de ultimă oră ce le-au permis proprietarilor să şi proceseze laptele. Vizita a fost organizată de ONG "ProRuralInvest" în cadrul proiectului "Suport în utilizarea remitențelor pentru crearea noilor afaceri și a locurilor de muncă".


Viticultură de model Italian la Pereni, Hînceşti

Tronciu Nicolae, din banii trimişi de fiul care munceşte în Italia a înfiinţat mai multe hectare de vie la Pereni, raionul Hînceşti. De curând s-a întors acasă şi fiul său, Veaceslav ca să contribuie şi el la dezvoltarea afacerii de familiei şi să-şi construiască un viitor acasă alături de familie şi prieteni.

Agricultura a fost dintotdeauna ocupația de bază în familia Tronciu. Veaceslav a ales-o și el pentru că este un domeniu important pentru R. Moldova. Bunicul și tatăl său au făcut agricultură. „Chiar dacă nu foarte mulţi tineri aleg munca în câmp, argumentând că este grea și nu-i profitabilă, eu o consider una nobilă și profitabilă. Agricultură performantă poți face doar dacă ești specialist. Tata m-a convins să merg pe acest drum. Împreună cu el, am vizitat mai multe gospodării agricole. Împreună cu tata am început proiectarea unei plantații viticole", ne povestește tânărul fermier.

La întoarcere în ţară Veaceslav Tronciu a aflat de Proiectul „Suport în utilizarea remitenţilor pentru crearea noilor afaceri şi a locurilor de muncă". A depus cererea de participare şi a beneficiat de asistenţa gratuită la: înregistrarea întreprinderii, elaborarea planului de afacere, instruire pentru antreprenorii începători. Tot în cadrul Proiectului a fost în vizită de studiu în Romania unde a acumulat informaţie nouă legată de antreprenoriat, precum și a avut ocazia să viziteze afaceri similare.

În 2012, a plantat primele trei hectare de vie. Via a fost plantată în bază de proiect, plantarea unui hectar de vie costă 10 mii de dolari. Investiţia a fost efectuată din banii câștigați în Italia.


Tânărul fermier dorește toamna aceasta să planteze câteva hectare de vie. De asemenea, intenționează să instaleze un sistem de irigare prin picurare, precum și o plasă antigrindină, pentru a se proteja de unele calamități naturale. „Bani voi lua din venitul obținut de la comercializarea strugurilor. O afacere trebuie să se întrețină singură", ne spune viticultorul de la Pereni. Desigur, și-ar dori mult să-și extindă plantația de vie până la 50 de hectare, însă pentru aceasta este nevoie de bani, pe care tânărul fermier încearcă să-i câştige. Este îngrijorat de lipsa forței de muncă. Vorba e că tineretul pleacă la oraș, iar la sat rămân doar oamenii în etate.

L-am întrebat, firește, ce-ar face dacă ar avea mulți bani. Ne-a spus că i-ar investi în viticultură și pomicultură. Tronciu Veaceslav este satisfăcut de ocupația sa. „Îmi place cum crește via. De altfel, îmi place să fac ceea ce se vede. Însă e nevoie de o mare responsabilitate în ceea ce privește protecția viței de vie şi lucrările agrotehnice. Organizarea mea ține de faptul că îngrijim via, o protejăm de boli și dăunători. Fac şi lucrările ce ţin de partea estetică a plantaţiei ca să arate ca de via din Italia. Dacă alții vor să scoată doar bani, eu visez să fac în vie un colțișor de rai", ne mai spune tânărul fermier. El este mulțumit de investiția făcută în vie și visează să-și vândă producția pe piața din Vest.

Modul sănătos de viaţă - o aspiraţie a tinerilor!


Alexandru Chițu este unul din cei 1185 beneficiari care au fost instruiţi în cadrul Proiectului „Suport în utilizarea remitenţelor pentru crearea noilor afaceri şi a locurilor de muncă", implementat de Caritas Republica Cehă în parteneriat cu ProRuralInvest ONG , cu suportul financiar al Agenției de Dezvoltare Cehă și Comisia Europeană. Tânărul este originar din s. Carahasani, raionul Ștefan Vodă, are 22 de ani şi are studii superioare. La sfârşitul anului 2013 a elaborat un plan de afaceri cu ajutorul consultanţilor proiectului, tot atunci a înregistrat societatea cu răspundere limitată „Chițu Alex".

Întreprinderea a fost creată cu scopul desfăşurării activităţii de prestări servicii în domeniul educaţiei fizice. Acest domeniu se dezvoltă foarte rapid în Republica Moldova, iar cererea serviciilor fitnes pe piaţa locală are tendinţă stabilă de creştere. În oraşul Ștefan Vodă la moment nu există servicii similare, ceea ce face atractivă dezvoltarea unor asemenea idei de afaceri.

În primăvara anului 2013, Alexandru a pus planul de afacere în aplicare. Astfel tânărul dispunea de surse financiare de la fratele său din Germania. Din sursele financiare, a fost procurat utilaj sportiv, tehnic şi mobilier. Localul se află în incita Incubatorului de afaceri or. Ștefan Vodă. Antreprenorul a creat două locuri de muncă pentru antrenori, cu un salariu de 1300 lei lunar. Potrivit estimărilor din planul de afaceri rentabilitatea activităţii operaţionale va indica cca. 18% până în anul 2014.

Spaţiul de care dispune compania include sală de exerciţii, vestiarul și baia.
"Este stiut ca angajatii iți ridică sau iți distrug afacerea" ne-a relatat Alexandru. Un factor de succes în realizarea acestei afaceri reprezintă recomandările clienţilor mulţumiţi.

Calitatea serviciilor depinde, într-adevar, de calificarea personalului, de gradul de profesionalism dar și de atitudinea acestora. Atitudine care trebuie cizelata uneori, îmbunatățită, șlefuită.

Angajații sălii de forță trebuie sa constientizeze faptul că atitudinea lor proprie și personala va atrage un nou membru la sală sau ii va goni, îndeparta pe cei existenți.

"Fiecare client care intra în sala de forță simte când este tratat cu respect, cu atentie, când sunt interesat să-l ajut în obtinerea rezultatelor scontate - în domeniul sportului. Simte cînd sunt cointeresat sa-i ofer servicii de calitate" conchide Alexandru Chițu.